Sebzeli Köfte
Sebzeli köfte; sade köfte tarifine bazı sebze tatlarının ve bazı sosların eklenmesiyle elde edilen köfte çeşitlerinden biridir. Soslarını hazırlamak için ekstradan birkaç işlem gerekse de tarifin sonunda fazladan verilen emeğin karşılığı fazlasıyla alınmaktadır. Yazının devamında da sebzeli köfte için gerekli malzemeler listesi ve adım adım sebzeli köfte tarifinin hazırlanışı yazılmıştır.
Kolay gelsin.
Sebzeli köfte için gerekli malzemeler (3-5 kişilik)- 1 dilim bayat ekmek içi
- 1 adet soğan
- Yarım kilo kıyma
- Bir tutam tuz
- Bir tutam karabiber
- Bir tutam kimyon
- 1 demet maydanoz
- 2 diş sarımsak
- 2 adet yeşil biber
- 4 adet domates
- 3 adet patlıcan
- 1 adet yumurta
- 3 adet patates
Sebzeli köfte tarifi nasıl yapılır?- Gereken malzemeler temin edildikten sonra sebzeli köfte tarifine başlanabilir. Her köfte tarifinde olduğu gibi sebzeli köfte tarifinde de ilk önce bir harç hazırlanacak; daha sonra bu harç parçalara ayrılıp kızartılacak ve sonunda istenen tarif elde edilecektir.
- Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin sebzeli köfte için uygun hale sokulması gereklidir. 1 adet soğan çöplerinden ve gereksiz kısımlarından ayrıldıktan sonra yıkanmalı ve küp-küp doğranmalıdır. Yarım kilo kıyma da sebzeli köfte tarifine başlamadan bir süre öncesinden mutlaka dinlendirilmelidir. 1 demet maydanoz güzelce yıkandıktan sonra ince ince kıyılmalıdır.
2 diş sarımsak da dövülerek veya rendelenerek ufalanmalıdır. 2 adet yeşil biber de aynı şekilde sapları kesilip yıkandıktan sonra sotelik olarak ince ince dilimlenmelidir. 4 adet domates de çöplerinden ve kabuklarından ayrıldıktan sonra yıkanmalı ve küp-küp doğranmalıdır. 3 adet patlıcan da yıkandıktan ve çöp kısımlardan ayrıldıktan sonra yuvarlak fakat kalın olmayan şekilde dilimlenmelidir. Son olarak 3 adet patates de kabukları soyulduktan sonra yıkanmalı ve küp-küp doğranmalıdır. Ayrıca; bir adet fırın tepsisi, bir adet tava ve yoğurma işlemine uygun bir kabın şimdiden hazır edilmesi faydalı olacaktır.
- Hazırlıklar tamamlandıktan sonra sebzeli köfte tarifinin ilk adımı uygulanır. Sote işlemi için ayrılan tavaya bir miktar sıvı yağ dökülür ve ocakta kızarmaya bırakılır. Sıvı yağ kızarma belirtileri gösterir göstermez dilimlenmiş olan patatesler tavaya atılır ve kızartma işlemine başlanır. Patatesler kızarmaya başlayınca dilimlenmiş olan patlıcanlar da atılır ve aynı kızartma işlemlerine tabi tutulur. Böylece sebzeli köftede sos niteliğinde olacak olan iki önemli malzeme hazırlanmış olur.
- Sebzeli köfte tarifinin bu adımında harç hazırlanacaktır. Yoğurma işlemi için hazırlanan kabın içinde yarım kilo kıyma, yumurta, baharatlar, vs. Tüm köftelik malzemeler karıştırılır ve sade köfte tarifindekinin aynı ekliyle sebzeli köfte harcı hazırlanır. Daha sonra bu sebzeli köfte harcından istenen büyüklükte ve şekillerde parçalar koparılır ve yağlanmış tavada kısa bir süre kızartılır, hemen ocaktan alınır.
- Sebzeli köftenin kısımlarından son olarak dilimlenmiş domatesler, ufalanmış sarımsaklar, tuz ve dilimlenmiş yeşil biberlerin bir arada kızartılmasıyla beraber sos elde edilir. Bu sos kızardıkça sulanacak ve sebzeli köftenin üzerinde gezdirilebilecek bir kıvam alacaktır.
- Artık tüm adımlar tamamlanmış; geriye sadece sebzeli köfte kısımlarının uygun bir şekilde birleştirilip fırına verilmesi kalmıştır. Bunun için de fırın tepsisi güzelce yağlandıktan sonra ilk olarak patates-patlıcan karışımı; onun üzerine sebzeli köfte harcı, onun üzerine de domates sosu olmak üzere eklenir ve fırına verilir. Yeterince kızardıktan sonra sebzeli köfte fırından alınır; dibinde peçete olan bir tabağa konarak yağlarını çekmesi beklenir. Ardından servisi yapılır.
- Sebzeli köfte tarifi tamamlanmıştır.
Afiyet olsun.
21.01.2024 02:18:42
Sebzeli Köfte ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Sebzeli Köfte"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|