Rosto Köfte

Rosto köfte; birçok köfte esaslı yemek çeşitlerine oranla epey leziz bir tariftir. Ülkemizin her yerinde sık sık tercih edilmese de bilen kesimler tarafından fırsat bulunduğu sürece her zaman en güzel akşam yemeği ikramlarından olunmuştur. Rosto köftenin nerede ve hangi yörede ortaya çıkmış olduğu bilinmese bile; Avrupa'da ve çeşitli ülkelerde dahi birçok çeşidi pişirilerek misafirlere veya müşterilere ikram edilmektedir.
Yani itiraf etmek gerekirse gerçek bir rosto köfte; ustalık isteyen bir yemektir. Fakat bu ustalık olmadan da en genel hatlarını uygulayarak herkes temel düzeyde bir rosto köfte yapabilir. İşte bu yazının devamında da temel düzeyde yapılacak pişirmeler için rosto köfte tarifinin adım adım uygulanışından ve rosto köfte tarifi için gerekli malzemelerden bahsedilmiştir.

Rosto köfte için gerekli malzemeler

  • 2 adet soğan
  • 3 adet yumurta
  • 1 adet havuç
  • 1 kilodan biraz da kıyma
  • 2 dilim ekmek için (Bayat)
  • 2 çay bardağı konserve bezelye
  • Bir tutam tuz
  • Bir tutam karabiber
  • Bir tutam kimyon

Rosto köfte tarifi nasıl yapılır?

  • Rosto köfte tarifine başlamadan önce ilk olarak bazı malzemelerin üzerinde hazırlık yapılması gereklidir. Bunun için öncelikle; rosto köfte harcında kullanılacağı için soğanlar kesilere ince ince kıyılmalı; daha sonraki aşamalarda kullanılacak olan havuç da aynı şekilde küçük parçalara kesilmelidir. Ayrıca rosto köfte harcı için önemli bir malzeme olan bayat ekmeklerin de ıslatılması faydalı olacaktır.
    Son olarak; yumurtalardan iki tanesi de köftenin içine doldurulacağı için güzelce haşlanmalı ve sırası geldiğinde kullanılmak üzere bekletilmelidir.
  • Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra rosto köfte tarifine başlanabilir. İlk olarak tabi ki rosto köfte harcı hazırlanacaktır. Yoğurma işleminin rahatça yapılabileceği bir kaba hazırlanmış olan kıyma konur. Hemen ardından bu kıymaya küp-küp kesilmiş soğanlar, yumurtalardan birinin akı, ıslatılmış olan ekmek içleri ve baharatlar da eklenir ve yoğrulmaya başlanır. Bu aşamada kıymaya diğer malzemelerin iyice yedirilmesi ve özleşerel tatlarının bir olması çok önemlidir. Daha ilk aşamadan rosto köfte harcının eksik veya yanlış bir şekilde hazırlanması, tarifin ileriki aşamalarında sorun yaratacaktır.
  • Yukarıda verilen püf noktalara yeterince özen gösterilerek rosto köfte harcı hazırlandıktan sonra fırına konacak olan kaba alınır ve burada tek parça uzun bir rulo haline getirilir. Böylece rosto köfte tarifi için gerekli olan temel kısımlardan biri, köfte harcı tamamlanmıştır. Sırada bu harcın rosto köftenin diğer aromalarıyla doldurulması vardır.
  • İlk olarak rulo halindeki harçta boydan boya içerisine malzeme dolduracak şekilde bir yarın açılır. Sonrasında ise bu boşluğa öncesinden dilimlenmiş olan havuçlar, 2 çay bardağı bezelye ve halşamış olan yumurtalar konur. Bu malzemelerin üzeri de harcın içinde boşluk açarken kullanılan rosto köfte harcı ile kapatılır. Bu işlem sırasında araya konan malzemelerin elden geldiğince eşit dağıtılmasına ve göz kararınca homojen olmasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde rosto köftenin her dilimi aynı tatta olmayacaktır.
  • Rosto köfte harcının içi de bu şekilde doldurulduktan sonra geriye kalan yumurta sarısı bir yumurta fırçası ile üzerine sürülür.
  • Yumurta da sürüldükten sonra rosto köfte fırına verilir ve pişmeye bırakılır. Piştikten sonra yeterince ılıması beklendikten sonra rosto köfte dilimlenerek tabaklara konur ve servis edilir.
  • Rosto köfte tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
21.01.2024 22:36:03
Rosto Köfte ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Rosto Köfte Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Rosto Köfte"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Köfte

Köfteyi kısaca, kıymanın çeşitli malzemelerle yoğrularak pişirilmesiyle elde edilen bir yemek çeşidi olarak tanımlayabiliriz. Peki, Türk ve dünya mutfa...
Devamını Oku

İzmir Köfte Tarifi

İzmir köfte tarifi, Türkiye'de hemen her yörenin kendine özgü birçok köfte tarifi vardır. Çoğu bölgede neredeyse aynı, malzemeden yapılan köfteler, hazırlanm...
Devamını Oku

İslim Köfte

İslim köfte, yaparken eğleneceğiniz bir tarif olmasının yanında yerken de inanılmaz zevk alacaksınız. Özellikle akşam yemeklerin de ana yemek olarak düş...
Devamını Oku

Yoğurtlu Köfte

Yoğurtlu köfte; eğer daha önce denemediyseniz denemenin tam sırası. Aniden gelen misafirler için yapılabilecek bu köfte hem lezzetli hem de yapımı kolay...
Devamını Oku

Hasanpaşa Köfte

Hasanpaşa Köfte, Özel davet sofralarınızı süsleyecek, sunum ve görsellik açısından muhteşem bir tarif. Özellikle et yemekten hoşlanmayan çocuklar için b...
Devamını Oku

Kıbrıs Köftesi

Kıbrıs köftesi, adından da anlaşılacağı gibi Kıbrısın yöresel bir yemeğidir. Gerek akşam yemeğinin, gereke öğle menüsünün vazgeçilmezleri arasına girmiş...
Devamını Oku

Misket Köfte

Misket köfte, köfte yapımında genellikle kullanılan malzemeler birbirine yakındır. Ancak bazen köfte yediğinizde, çok hoşunuza gider ve tadını unutamazs...
Devamını Oku

Nohut Köftesi

Nohut köftesi, diğer adıyla falafel, Lübnan mutfağına ait olan bir köfte türüdür. Ülkemizde de Mersin yöremizde sıkça yapılan, sevilen bir yemektir. Noh...
Devamını Oku

Patatesli Sulu Köfte

Patatesli sulu köfte, akşam yemeklerinizi şenlendirecek, oldukça doyurucu olan ana yemekler arasındadır. Köftenin patatesle uyumu harika bir yemeğin ort...
Devamını Oku

Salçalı Köfte

Salçalı köfte, İzmir köftesi olarak bilinmektedir. Domatesin bulunmadığı mevsimde salçayla kolayca hazırlayabileceğiniz bu güzel yemek çeşidi akşam sofr...
Devamını Oku

Hamsi Köftesi

Hamsi köftesi, adı biraz itici gelse de tarifi bir kere tattıktan sonra âşık olmamak için hiçbir neden yok. Et ile yapılan köfteden hiçbir farkı olmayan...
Devamını Oku

Tavuk Köftesi

Tavuk köftesi; tavuk aromasını son derece lezzetli ve hoş bir tada sahip köfte yoluyla sunma imkânı sağlaya ender tariflerden biridir. İtiraf etmek gerekirse; ...
Devamını Oku

Köfte Yemekleri

Köfte yemekleri, kısa sürede hazırlanan ve meşakkat gerektirmeyen yemek çeşitleridir. Özellikle kalabalık aileler için davet sofralarında et ve et türle...
Devamını Oku

Akçaabat Köfte

Akçaabat Köftesi kullanılan etin özelliklerine göre tadı güzelleşen bir köfte türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Enfes tadıyla her damak zevkine uygun olabil...
Devamını Oku

Nohutlu Köfte

Nohutlu köfte; basit düzeyde de olsa mutfak bilgisi olan herkes tarafından rahatça hazırlanabilecek, basitliğine rağmen epey lezzetli ve özgün olan bir tarifti...
Devamını Oku

Karnıbahar Köftesi

Karnabahar köftesi, karnabahar sevmeyenlerin bile çok severek tükettikleri bir köfte çeşididir. Dışının kıtır, kıtır olması ve yoğurt ile lezzetlendiril...
Devamını Oku

Adıyaman Çiğ Köfte

Adıyaman Çiğ Köfte, Adıyaman yöresine ait olan meşhur köftesini tatmak için Adıyaman'a kadar gitmenize hiç gerek yok. Bu leziz çiğ köfteyi sizlerde evle...
Devamını Oku

Köfte Çorbası

Köfte Çorbası, besleyici ve sağlıklı köfte çorbasını hazırlarken büyük bir keyif alacağınızdan eminim. İlk bakıştı zahmetli bir çorba olarak gözükse de ...
Devamını Oku

Bulgurlu Köfte

Bulgurlu köfte; sade köfte, İnegöl köfte, Tire köfte, Akçaabat köfte, vs. Birçok meşhur ve yöresel tür arasında çok bilinmese de hatırı sayılır oranda tercih e...
Devamını Oku

Ispanak Köftesi

Ispanak A, C, E ve B vitaminleriyle oldukça sağlıklı olduğunu bildiğimiz ıspanak hepimizin tüketmesi gereken bir besin kaynağıdır. İçerisinde bulunan magnezyum, fos...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Köfte
İzmir Köfte Tarifi
İslim Köfte
Yoğurtlu Köfte
Hasanpaşa Köfte
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024