Rosto Köfte
Rosto köfte; birçok köfte esaslı yemek çeşitlerine oranla epey leziz bir tariftir. Ülkemizin her yerinde sık sık tercih edilmese de bilen kesimler tarafından fırsat bulunduğu sürece her zaman en güzel akşam yemeği ikramlarından olunmuştur. Rosto köftenin nerede ve hangi yörede ortaya çıkmış olduğu bilinmese bile; Avrupa'da ve çeşitli ülkelerde dahi birçok çeşidi pişirilerek misafirlere veya müşterilere ikram edilmektedir.
Yani itiraf etmek gerekirse gerçek bir rosto köfte; ustalık isteyen bir yemektir. Fakat bu ustalık olmadan da en genel hatlarını uygulayarak herkes temel düzeyde bir rosto köfte yapabilir. İşte bu yazının devamında da temel düzeyde yapılacak pişirmeler için rosto köfte tarifinin adım adım uygulanışından ve rosto köfte tarifi için gerekli malzemelerden bahsedilmiştir.
Rosto köfte için gerekli malzemeler- 2 adet soğan
- 3 adet yumurta
- 1 adet havuç
- 1 kilodan biraz da kıyma
- 2 dilim ekmek için (Bayat)
- 2 çay bardağı konserve bezelye
- Bir tutam tuz
- Bir tutam karabiber
- Bir tutam kimyon
Rosto köfte tarifi nasıl yapılır?- Rosto köfte tarifine başlamadan önce ilk olarak bazı malzemelerin üzerinde hazırlık yapılması gereklidir. Bunun için öncelikle; rosto köfte harcında kullanılacağı için soğanlar kesilere ince ince kıyılmalı; daha sonraki aşamalarda kullanılacak olan havuç da aynı şekilde küçük parçalara kesilmelidir. Ayrıca rosto köfte harcı için önemli bir malzeme olan bayat ekmeklerin de ıslatılması faydalı olacaktır.
Son olarak; yumurtalardan iki tanesi de köftenin içine doldurulacağı için güzelce haşlanmalı ve sırası geldiğinde kullanılmak üzere bekletilmelidir.
- Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra rosto köfte tarifine başlanabilir. İlk olarak tabi ki rosto köfte harcı hazırlanacaktır. Yoğurma işleminin rahatça yapılabileceği bir kaba hazırlanmış olan kıyma konur. Hemen ardından bu kıymaya küp-küp kesilmiş soğanlar, yumurtalardan birinin akı, ıslatılmış olan ekmek içleri ve baharatlar da eklenir ve yoğrulmaya başlanır. Bu aşamada kıymaya diğer malzemelerin iyice yedirilmesi ve özleşerel tatlarının bir olması çok önemlidir. Daha ilk aşamadan rosto köfte harcının eksik veya yanlış bir şekilde hazırlanması, tarifin ileriki aşamalarında sorun yaratacaktır.
- Yukarıda verilen püf noktalara yeterince özen gösterilerek rosto köfte harcı hazırlandıktan sonra fırına konacak olan kaba alınır ve burada tek parça uzun bir rulo haline getirilir. Böylece rosto köfte tarifi için gerekli olan temel kısımlardan biri, köfte harcı tamamlanmıştır. Sırada bu harcın rosto köftenin diğer aromalarıyla doldurulması vardır.
- İlk olarak rulo halindeki harçta boydan boya içerisine malzeme dolduracak şekilde bir yarın açılır. Sonrasında ise bu boşluğa öncesinden dilimlenmiş olan havuçlar, 2 çay bardağı bezelye ve halşamış olan yumurtalar konur. Bu malzemelerin üzeri de harcın içinde boşluk açarken kullanılan rosto köfte harcı ile kapatılır. Bu işlem sırasında araya konan malzemelerin elden geldiğince eşit dağıtılmasına ve göz kararınca homojen olmasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde rosto köftenin her dilimi aynı tatta olmayacaktır.
- Rosto köfte harcının içi de bu şekilde doldurulduktan sonra geriye kalan yumurta sarısı bir yumurta fırçası ile üzerine sürülür.
- Yumurta da sürüldükten sonra rosto köfte fırına verilir ve pişmeye bırakılır. Piştikten sonra yeterince ılıması beklendikten sonra rosto köfte dilimlenerek tabaklara konur ve servis edilir.
- Rosto köfte tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
21.01.2024 22:36:03
Rosto Köfte ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Rosto Köfte"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|