Püreli Köfte
Püreli köfte, küçük köfte çanakları yapılıp, içerisine patates püresi koyularak yapılan yemek türüdür. Püreli patates soslu veya sossuz olarak yapılabilir. Ancak soslu ve fırında yapılırsa daha lezzetli olur. Köfte ile patatesim muhteşem uyumunu bir de bu şekilde hazırlayarak farklı bir sunum yapmış oluruz. Yemek davetlerinde misafirlere yaparak görünüş olarak şık bir ana yemek yapmış oluruz.
Püreli Köfte Malzemeleri- Yarım kg. Az yağlı kıyma
- 1 tane orta boy kuru soğan
- 1 tane yumurta
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- 3-4 yemek kaşığı galeta unu veya bayat ekmek kırıntısı
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 su bardağı ılık su
- 1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi
Patates Püresi için- 4 tane orta boy patates
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Yarım çay bardağı süt
- 1 çay kaşığı tuz
Püreli Köfte Nasıl Yapılır?
Geniş bir yoğurma kabına kuru soğan rendelenir ve suyu atılır. Üzerine kıyma, yumurta, bayat ekmek kırıntısı, tuz, kabartma tozu, kimyon ve karabiber eklenir. Köfte malzemeleri iyice yoğurularak üzeri streç ile kapatılır. Bu şekilde yaklaşık olarak bir saat kadar buzdolabında dinlendirilir.
Bir tencere içerisinde patatesler üstünü geçecek kadar su ile haşlanır. Haşlanan patateslerin soğumasını beklemeden sıcakken kabukları soyulur.
Patatesler ezilir ve içine süt, tereyağı ve tuz koyularak iyice karıştırılır. Mikser ile veya tahta kaşık ile ezilerek karıştırılır.
Köfte harcı buzdolabından çıkartılır ve cevizden biraz daha büyük parçalar kopartılır. Parçalar yuvarlanarak avuç içinde küçük çanak şekli verilir. Bütün parçalar aynı şekilde hazırlanıp fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış fırında 175 derece sıcaklıktaki fırında pişirilir. Köftenin rengi hafif değişince yaklaşık 10-15 dakika köfte çanaklarını fazla kurutmadan pişirilir.
Fırından çıkan köfte çanakları ılınınca içine patates püresini koymalıyız. Patates püresini krema torbası ile şekilli olarak sıkıp veya kaşık ile de koyabiliriz. Patates püresinin üzerine de kaşar peyniri rendesi serpilir.
Ayrı bir kâse içine bir yemek kaşığı salça ile bir su bardağı ılık su koyulur ve karıştırılır. Bu sos fırın tepsisinin bir kenarından yavaşça dökülür. Hazırlanan püreli köfte tekrar fırına koyulur. Patates püresi kızarıp, kaşar peyniri rendesi eriyince fırından çıkartılır. Püreli köfte servise hazırdır.
Afiyet olsun.
21.01.2024 05:39:00
Püreli Köfte ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|