Patlıcan Köftesi Tarifi, işte sizler için harika bir tarif. Değişik lezzetler arayanlar için patlıcanın mükemmel lezzetiyle hazırlanan patlıcan köfte tarifimizi henüz denememiş ve tatmamış iseniz işte sizler için güzel bir fırsat. Ana yemek veya ana yemek yanında sunulabilecek yardımcı yemek olması nedeni ile sofralarınızı ziyafete dönüştürmek sizlere kalmış.
Patlıcan Köftesi Tarifi İçin Gerekli Malzemeleri
- 1 kg çekirdeksiz patlıcan
- 1 su bardağı beyaz peynir
- 1 adet yumurta
- 1 adet orta irilikte kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 4-5 yemek kaşığı galeta unu veya un
- 1 kahve kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 1 tutam ince kıyılmış maydanoz
- Yeteri kadar zeytinyağı
- Yeteri kadar tuz
Patlıcan Köftesi Tarifi Sosu için
- 3-4 adet orta irilikte olgun domates
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 3-4 diş sarımsak
- 1 kahve kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 1 kahve kaşığı toz şeker
- Yeteri kadar tuz
Patlıcan Köftesi Tarifi Nasıl Yapılır?
Patlıcan Köfte tarifimizi hazırlamaya öncelikle patlıcanları alaca şeklinde soyarak başlayalım. Ardından alaca soyulan patlıcanları dörde böldükten sonra küp-küp doğrayarak tuzlu suyun içine alarak patlıcanların acısı çıkana kadar yaklaşık olarak 1 saat kadar bekletelim.
Verilen sürenin sonunda patlıcanları tuzlu suyun içinden çıkartarak uygun bir tencereye alalım. Üzerini 2 parmak aşacak kadar su ilave edip tencereyi ocağa koyarak patlıcanlar yumuşayıncaya kadar haşlayalım.
Patlıcanlar haşlanarak yumuşadıktan sonra haşlama suyunu süzdürülerek ve süzgeç yardımıyla patlıcanlara iyice bastırarak patlıcanların suyunu süzdürelim. Suları iyice süzülen patlıcanları çukur bir kabın içine alarak üzerine 1 su bardağı ufalanmış beyaz peynir, 1 adet, ince kıyılmış kuru soğan, 2 diş dövülmüş sarımsak, 4-5 yemek kaşığı galeta unu, ince kıyılmış maydanoz, yumurta, 1 kahve kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber ve yeteri kadar tuz ilavesiyle karışımın tümünü iyice karıştırarak köfte şeklinde yoğuralım. Yoğrulan patlıcanlı harçtan ceviz iriliğinde parçalar kopartarak elimizle yuvarlayıp köfte şekline getirelim. Patlıcanlı harcın tümünü köfte şeklinde hazırladıktan sonra geniş teflon bir tavaya 1 su bardağı kadar sıvı yağ ilave edip ocağa koyarak yağı ısıtalım. Isınan yağın üzerine hazırladığımız patlıcan köfteleri yerleştirerek köfteleri çevirerek arkalı önlü kızartalım. Kızaran köfteleri kâğıt havlu serilmiş geniş bir servis tabağına çıkartalım.
Köftemizin sosunu hazırlamak için uygun bir tavaya yeteri kadar sıvı yağ ilave ederek ocağa koyalım ve yağı ısıtalım. Isınan yağın üzerine 3-4 adet domatesin kabuklarını soyduktan sonra minik minik doğrayıp ilave edelim. Domatesler diriliklerini kaybedinceye kadar pişirdikten sonra üzerine 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı biber salçası ilave ederek 1-2 dakika kadar salçaların kokusu çıkıncaya kadar kavuralım. Kavrulmakta olan salçaların üzerine 2-3 diş ezilmiş sarımsak, 1 kahve kaşığı toz şeker ve karabiber, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber ve yeteri kadar tuz ilave edip karıştırarak sos kıvam alıncaya kadar pişirdikten sonra ocaktan alıp kızartılmış patlıcan köftelerinin üzerine sosumuzu gezdirerek döküp servise sunalım.
Afiyet olsun.