Kuru köfte, Oldukça kısa zamanda hazırlanabilecek ve yumuşacık köfteler yapmak istiyorsanız tarifi mutlaka denemelisiniz. Köftelerinizin mükemmel bir lezzette olması için bazı püf noktalara dikkat etmelisiniz. Köfte hazırlarken dikkat edeceğiniz püf noktalar;
- İlk olarak köfteyi yapacağınız kıymayı çok iyi seçmeniz gerekir. Tercih edilen kıyma az yağlı kullanılmalıdır.
Yağda kızaracağı için yağlı kıyma ile hazırlanan kıyma ağır olabilir. Ancak köfteyi yağda değil de ızgarada pişirecekseniz yağlı kıyma tercih etmelisiniz.
- Kıyma etten çekiliyorsa mutlaka bir defa çekilmelidir. İki defa çekilen kıymadan hazırlanan köfte sert olur.
- Köfteye kullanacağınız soğanı köfte hazırlamadan en az 2 saat kadar önce rendeleyip 2 saat kadar buzdolabında dinlendirmelisiniz.
- Köfteyi eğer yağda kızartacaksanız mutlaka bir tane yumurta kırmalısınız. Aksi halde köfteleriniz dağılabilir.
- Köftenin yumuşacık ve kabarık olması için köfte harcının fazla yoğrulması gerekir. Kıymanın diğer malzemeler ile çok iyi karışması önemli bir ayrıntıdır.
- Köfte yapılırken yumuşak olsun diye içine asla su eklenmemelidir. Köfte malzemelerine eklenen su köftenin tadını bozacaktır.
- Buzdolabında bekletilen köfte harcı ile daha mükemmel sonuçlar alınabilir.
- Ekmek içi ıslatılarak kullanılacaksa ekmekleri et ya da tavuk suyu ile ıslatarak köftenin lezzetini arttırabilirsiniz.
- Köftelere şekil verildikten sonra yine buzdolabında birkaç saat dinlendirilmesi gerekir.
- Köftelerin kızartma işleminde ilk olarak köfteyi hızlı ateşte kızartmaya başlanmalıdır. Bu şekilde köfteler suyunu bırakmadan kabuk bağlayacaktır. Ardından ocağın altı açılarak köftelerin kızartma işlemine devam edilmelidir.
Harika köfteler yapabilmek için bu püf noktalara dikkat ederseniz, hazırladığınız köfteleri herkes çok beğenecektir. Armut dilimi patates kızartması eşliğinde sunum olarak harikalar yaratacak bir lezzete hazırsanız, köftemizi hazırlamaya başlayalım.
Kuru Köfte Malzemeleri
- Yarım kilo az yağlı kıyma
- 2 dilim ekmek içi
- Yarım bağ maydanoz
- 2-3 diş sarımsak
- 2 orta büyüklükte kuru soğan
- 1 tane yumurta
- 1 kahve kaşığı kimyon
- 1 kahve kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı yenibahar
- Tuz
- Kızartmak için sıvıyağ
Kuru Köfte Nasıl Yapılır?
Kuru köftelerimizi hazırlamaya ilk olarak kuru soğanımızı soyarak başlıyoruz. Soyduğumuz kuru soğanı çukur bir karıştırma kabına soğanımızı rendeliyoruz ve fazla suyunu elimiz ile sıkıyoruz. Ardından sırası ile kıymayı, ince kıyılmış maydanozu, yumurtayı, rendelenmiş sarımsağı, kimyonu, karabiberi, tuzu, yenibaharı, ekmek içini ilave ederek yoğurmaya başlıyoruz. Kuru köftemizin güzel olması için tüm malzemelerin iyice birleşmesi gerekir. Bu nedenle yaklaşık 20 dakika kadar yoğuruyoruz ve köftemizi dinlenmeye bırakıyoruz. Köftemiz dinlenme aşamasında iken her on dakikada 3 defa tekrar yoğuruyoruz. Köftemiz yaklaşık 1-2 saat kadar dinlendikten sonra artık şekil verebiliriz.
Köfte harcımızdan yumurta büyüklüğünde parçalar alarak, önce avuç içinde yuvarlayıp daha sonra yassıltıyoruz. (Köftelere verilecek şekil isteğe göre değişebilir) Köfte harcı bitene kadar köftelerimizi şekillendiriyoruz. Daha sonra köfteleri kızartacağımız tavaya sıvı yağı koyarak ocakta yağı kızdırıyoruz. Kızan yağın içine hazırladığımız köfteleri atarak arkalı önlü kızartıyoruz. Kızaran köftelerimizi servis tabağına sıralayarak patates kızartması ya da pilav eşliğinde servise sunuyoruz.
Afiyet olsun.