Karnabahar köftesi, karnabahar sevmeyenlerin bile çok severek tükettikleri bir köfte çeşididir. Dışının kıtır, kıtır olması ve yoğurt ile lezzetlendirilip servis yapılması haliyle pek çok kişinin favori lezzetleri arasına girebilir. Bilhassa bu köftenin tadına daha önce hiç bakmadıysanız ilk tattığınız da karnabahar köftesi olduğu pek anlayamazsınız.
Bu da içerisinde bulunan farklı baharatlardan ve köftenin lezzetinden geliyor.
Karnabahar Köftesi Malzemeleri
- 1 tane küçük boy karnabahar
- 1 şeker kaşığı tuz
- 1 tutam maydanoz
- 1 tutam dereotu
- 1 şeker kaşığı karabiber
- 1 şeker kaşığı kırmızı pul biber
- 1 tane yumurta
- 1 şeker kaşığı kimyon
- 1 şeker kaşığı yenibahar
- 1 tane orta boy kuru soğan
- 1 çay bardağı pirinç
- 6 yemek kaşığı un
- 1 çay fincanı sıvıyağ (Köfteleri kızartmak için)
Sunum için
Sarımsaklı yoğurt ve üzerine serpiştirmek için dereotu.
Karnabahar Köftesi Nasıl Yapılır?
Pirinçleri iyice yıkayalım ve ardından bir tencerenin içerisinde bir şeker kaşığı tuz ve su ile haşlayalım. Haşlanmış olan pirinçleri suyun içerisinden kevgir ile alalım ve bir karıştırma kabına dahil edelim. Ardından karnabaharı da gövdesinden küçük dallar şeklinde ayıralım ve tencerenin içerisine su ile ilave edip haşlamaya bırakalım. Karnabaharlar yumuşadıktan sonra suyun içerisinden süzerek alalım ve mini bir roboton içerisine yerleştirip çekelim.
Çekilmiş olan karnabaharları avucumuzun içerisine alalım ve sıkarak suyunu çıkartalım. Bu işlem köftelerin şeklini vermek için ve de sulu bir köfte olmaması için önemlidir. Suyu sıkılmış olan karnabaharları, karıştırma kabımız da bulunan pirinçlerin yanına alalım.
Ardından soğanı yemeklik şekilde doğrayalım ve karnabaharların yanına ilave edelim. Yeşillikleri de ince kıyım yapalım ve baharatlar ile karıştırma kabımıza ekleyip yoğuralım. Ardından yumurtayı da ekleyip köfte harcını iyice karıştıralım. Unu ve kalan malzemeleri de karıştırma kabımıza dahil edelim ve yoğurduktan sonra yumurta büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlayalım. Fazla derin olmayacak bir tavanın içerisine 1 çay fincanı kadar sıvıyağı alalım ve ocağın altını orta harlı şekilde açıp yağı ısıtalım. Isınmış olan yağın içerisine hazırladığımız köftelerden teker, teker atalım ve arkalı önlü olacak şekilde nar gibi kızartalım. Bütün köfteleri kızarttıktan sonra servis tabakların alalım. Ardından sarımsaklı yoğurt ve dereotları ile süsleyip sunum yapalım.
Afiyet olsun.