{ "title": "Sivas Köftesi", "image": "https://www.koftetarifi.gen.tr/images/sivas-koftesi.jpg", "date": "19.01.2024 09:40:21", "author": "Ünsal", "article": [ { "article": "Sivas köftesi; Anadolu Türk kültürünün önemli ayaklarından biri olan Sivas yöresine özgü, Anadolu kültürünün herkesçe bilinen, son derece lezzetli bir unsurudur. İtiraf etmek gerekir ki gerçek bir Sivas köftesi pişirmek ustalık gerektirir. Ama gerekli malzemeleri temin ettikten sonra tabi ki herkes amatör bir şekilde ortalama lezzette Sivas köftesi yapabilir. Bu yazıda; herkesin yapabileceği şekilde ortalama düzeyde bir Sivas köftesi pişirmek için gerekli malzemelerden ve tarifin uygulanışından bahsedeceğiz.

Sivas köftesi için gerekli malzemeler
Sivas köftesi nasıl yapılır?

Yukarıda verilen malzemeler hazırlandıktan sonra Sivas köftesini pişirme aşamalarına başlanabilir. İlk olarak kıyma, uygun miktarda tuzla yoğrulur ve köfte hazırlamaya uygun bir şekilde çektirilir. Daha sonra bu çektirilen kıyma yoğrularak buzlukta bir gün dinlenmeye bırakılır. Bir günlük dinlenme sonrasında Sivas köftesini pişirme işlemlerine başlanabilir. Bunun için ilk olarak hazırlanmış olan yumurta beyazı eller iyice temizlendikten sonra avuç içine sürülür ve yumurtalı ellerle kıymadan uygun büyüklükte parçalar koparılmaya başlanır. (Tercihen avuç büyüklüğünde) Burada dikkat edilmesi gereken husus; köftelerin düz ve yassı şekilde olmasıdır. Sivas köftesi, bildiğimiz normal köfteler gibi veya Tekirdağ köftesi gibi fazla et kalınlığına sahip olmamalıdır. En büyük özelliği olarak, söylendiği gibi düz ve yassı şekilde olmalıdır. Kıymalar yumurta beyazıyla beraber bahsedildiği gibi şekil verildikten sonra bir tavada yağsız olarak ya da ızgarada kızartılır. Sivas köftesi artık hazırdır, geriye soslarıyla süslemesi kalmıştır. Bunun için de hazırlanmış olan domatesler ve biberler dilimlenerek beraber kızartılır. Bu karışım da kızartıldıktan sonra Sivas köftesinin üzerine serpilir ve tabaklara konur. Artık Sivas köftesi servis etmeye hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }