{ "title": "Salçalı Köfte", "image": "https://www.koftetarifi.gen.tr/images/salcali-kofte.jpg", "date": "18.01.2024 22:55:38", "author": "Şahdar", "article": [ { "article": "
Salçalı köfte, İzmir köftesi olarak bilinmektedir. Domatesin bulunmadığı mevsimde salçayla kolayca hazırlayabileceğiniz bu güzel yemek çeşidi akşam sofralarınızı renklendirmeniz için birebir tariftir. Salçalı ve sulu olarak hazırlanan salçalı köfte ile ilgili ufak bir püf noktası vermemiz gerekirse, pişme suyuna 1 defneyaprağı atarsanız köftedeki baharat daha lezzetli olacaktır. Ayrıca pişme süresindeyken suyunu azar azar koymanız yemeğin kıvamının tam olmasını sağlayacaktır. Patates ve diğer sebzelerle de pişirilebilen salçalı köfte, çocuklarınız içinde vazgeçilmez lezzetli ve sağlıklı bir yemek çeşidi olacaktır. Aniden gelen misafirlerinize yarım kilo kadar kıyma ile kolay ve bereketli olarak hazırlayacağınız salçalı köftenin tarifini mutlaka denemelisiniz. Salçalı köftenin malzemelerini evde bulunan malzemelerle kolayca hazırlayabilir veya marketlerden kolayca satın alabilirsiniz. Diyet menüsünde kıymayı kaldıran kişiler ve diyabet hastaları için biraz kalorili bir yemek çeşidi olduğundan dikkatle tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Salçalı Köftenin malzemeleri ve yapılışından bahsedecek olursak

Salçalı Köftenin Malzemeleri 10_12 Kişilik
Salçalı Köfte Nasıl Yapılır?

Kasaptan alacağınız kıymayı kıyma makinesinden iki kere geçirmeniz yağının daha az olmasını sağlayacak ve kıyma daha sağlıklı olacaktır. Derin bir karıştırma kabında kıymanın içine 1 adet soğanı rendeleyin. Dilerseniz rondodan da geçirebilirsiniz. Bayat ekmek içlerini su dolu kabın içine ufak parçalar halinde ufalayın. Sonrasında suyunu sıktığınız ekmek içi, karabiber, tuz ve ince ince kıyılmış maydanozu karışıma ilave edin ve iyice yoğurun. Kıymayı diğer malzemelerle harmanlanmasını sağlayarak yoğurduktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın. Su ile ıslattığınız parmaklarınız arasında yassı olacak şekilde yuvarlayın. Ayrı bir kızartma tenceresinde tencerenin dibini kaplayacak ölçüde yağ dökün ve kızdırın. Köfteleri tencereye atarak kızartın.

Parmaktan biraz daha ince olacak şekilde doğradığınız patatesleri de pişirme tavasında margarin ile kızartın. Böylece zeytinyağı ile bir kere kızartma işlemi yapmış olduğunuzdan hafif olmasını sağlayacaktır. Derin bir borcama kızarttığınız köfteleri ve üzerine patatesleri tepsinin dibini kaplayacak şekilde dizin. Fındık büyüklüğünde doğranan patatesleri de az yağda 2-3 dakika kadar kavurun. Böylece domatesler yumuşamış olduğundan fırında da pişeceği için daha lezzetli olacaktır. Domatesleri de patates, köfte karışımın üzerine ekledikten sonra tepsiye 1 çay bardağı sıcak su koyun. Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede 15-20 dakika kadar eklediğiniz su kaynayana kadar pişirin. Servis yaparken köftelerin üzerine patatesleri düzgün şekilde dizerek koymanız şık görünmesini sağlayacaktır.

Köfte ve patatesleri kızartma yağıyla ağır olduğu için tercih etmeyenler için çiğ olarak da fırına vererek pişirebilirsiniz. Bu aşamada yine aynı kıyma şekilde yoğrulmaktadır. Patatesleri de elma dilimi şeklinde ya da yuvarlak olarak dilimleyebilirsiniz. Bu şekilde dilimlediğiniz patatesleri ve köfteleri fırın tepsisine düzenli şekilde dizin. Küçük bir sos tenceresinde 1 yemek kaşığı salça, 2 adet domates rendesi, 2 bardak su, sıvı yağ ve tuz ekleyerek sos kaynayana kadar karıştırın. Tepsiye dizdiğiniz patates ve köfte karışımın üzerine her tarafını kaplayacak şekilde dökün. Üzerlerine 2 adet defneyaprağı koyarak fırına verdiğiniz salçalı köftenin enfes koku eşliğinde lezzetlenmesini sağlayabilirsiniz. Köfte ve patateslerin kızartılmadan hazırlandığı bu salçalı köfte tarifinin pişme süresi biraz daha uzun olacaktır. Patatesler karışım içinde en geç pişen sebze olduğundan, onlar yumuşadığında yemeğin piştiğini anlayabilirsiniz.

Afiyet Olsun.
" } ] }