Ödemiş köfte, muhteşem lezzetiyle köftelerimiz içinde ayrı bir yere sahip. Köftenin lezzeti kullanılan etin kalitesiyle sağlanıyor. Köftenin yapımında kullanılacak et süt danadan kıyılan kıymadan oluşuyor. Halis tereyağı ile yapılması, içinde ekmek ve başka bir harcın bulunmaması, kıymayı toparlayabilmek için sadece irmik ile kimyon kullanılması köftenin lezzetine katkı sağlıyor. Köfteyi kış aylarında maydanoz, soğan, limon ve isotla, yaz aylarında ise köy domatesiyle servis etmenizi öneririz. Tabi yanında ayran ya da yoğurtta iyi gidecektir. Dilerseniz Ödemiş yöresine ait olan bu köftenin yapımına başlayalım.
Ödemiş köfte malzemeleri
Yarım kg süt danadan çekilmiş kıyma
Tuz
Kimyon
1 çay bardağı irmik
Üzerinin süslemesi için kullanılacak malzemeler
2 adet pide ekmek
Tereyağı
Yeşil biber
Domates
Kırmızı toz biber
Ödemiş köfte nasıl yapılır?
Kıymanın içerisine kimyon, tuz ve irmiği katarak, hafifçe ılık suyla ıslatalım ve yoğurmaya başlayalım. Yoğurduğumuz kıymadan köfteleri hazırlayarak, bir tepsiye dizelim. Biliyorsunuz bu köfte parmak kalınlığında, yuvarlak ve parmak uzunluğunda şekillendiriliyor. Bu şekilde hazırladığınız köfteleri buzdolabına koyarak, en azından 4-5 saat dinlendirmelisiniz. Bu sayede köftemizin içine koyduğumuz irmiğin şişmesini sağlıyoruz. Köfteler dinlendikten sonra, teflon tavaya az miktarda tereyağı koyarak kızartmalıyız. Pideleri de küçük parçalar şeklinde kesip, bu yağda kızartalım. Kızarmış pideleri servis tabağına alalım. Üzerine kızarttığımız köfteleri döşeyelim. Tavada biber ve domatesi hafifçe kızartarak, köftelerin sunumu için kullanalım. Üzerine tereyağında kızdırılan kırmızı toz biber karışımını dökmeyi unutmayalım. Artık köftelerimiz servise hazır hale geldi. Konuklarınıza yanında ayran ya da yoğurtla ikram edebilirsiniz.