{ "title": "Hamburger Köftesi", "image": "https://www.koftetarifi.gen.tr/images/hamburger-koftesi.jpg", "date": "20.01.2024 05:14:49", "author": "Bekir", "article": [ { "article": "
Hamburger köftesi, evde rahatlıkla hazırlanabilecek kadar kolay ve bir o kadar da popüler bir tarifdir. Moğollardan, Ruslara, Ruslardan da ülkemize lezzetinde bir değişiklik olmadan gelen enfes lezzetlerden bir tanesi de hamburger köftesidir diyebiliriz. Hamburger köftesinin en önemli püf noktası, etin yeteri kadar dinlendirilmiş olmasıdır. Bunu da eti aldıktan sonra buzdolabında 2-3 saat kadar dinlendirerek sağlayabiliriz. Hamburger köftesinin etinin iri çekilmiş olması gerekir. Ayriyeten kıymanın biftek kısmından az yağlı olması köftenin lezzeti aşçısından önemlidir. Yağsız kıyma ile yapacağınız hamburger köftesi dışarıda tattığınız lezzeti size vermeyebilir. Köftenin yapımında mümkün oldukça diğer köfte tarifleri gibi dakikalarca yoğurmamak ve iç ilavesi yapıldıktan sonra hafif şekilde karıştırmak gerekir.

Hamburger Köftesi Malzemeleri
Hamburger Köftesi Nasıl Yapılır?

Kıymayı derin bir kabın içerisine alalım ve üzerine tuz ve worcestershire sosu ekleyip hafif şekilde yoğuralım. Yaklaşık 1 dakika kadar yoğurup hazır hale getirdiğimiz Hamburger köftesinden 200 gr ağırlığında parçalar alalım ve yuvarlayalım. Yuvarladığımız köfte parçalarının ebatları 2 cm civarında olmalıdır ve bu da hamburger ekmeğinden biraz daha büyük olacağı anlamına geliyor. Köfteler pişerken kendini biraz çekeceği için ekmek ile aynı boyuta gelecektir.

Hazır hale gelmiş olan köfteleri arzuya göre ister ızgarada ister tavada pişirebilirsiniz. Ancak orijinal köfte lezzetini vermesi için köftelerin orta kısımlarına hafif delikler açalım ve döküm tavanın içerisinde arkalı önlü pişirelim. Ancak mangal yapma imkânınız varsa köfteleri mangal üzerinde de pişirebilirsiniz. Tabi en güzeli mangal olacaktır ama böyle bir imkânınız yok ise döküm tava da işimizi görebilir. Döküm tavanın üzerinde mühürlediğimiz yani diğer bir deyiş ilse iz çıkarttığımız hamburger köftelerini 180 derecede ısıttığımız fırının içerisine gönderelim. Arzu ederseniz bu aşamada köfteleri fırın telinin üzerine de yerleştirebilirsiniz. Ancak burada dikkat edilecek en önemli unsur fırın telinin köftelere yapışmayacak nitelikte olmasıdır. Eğer ki kullandığınız fırın teli yapışma sağlıyorsa köfteleri yağlı kâğıt serilmiş tepsinin üzerine de dizebilirsiniz. Köftelerin iç kısımları piştikten sonra fırının içerisinden alalım. Yalnız içlerinin yeteri kadar piştiğini anlamak için fırının kapağını açın ve parmağınız ile köftelere batırın. Bu testte eğer köfteler elinize çok yumuşak geliyor ise fırında bir müddet daha pişirebilirsiniz.

Pişirme işlemini son olarak fırının içerisinde gerçekleştirdikten sonra üzerlerine gravyer peynir dilimleri yerleştirelim ve peynirleri hafif eritelim. Bu aşamada köfteleri fırından aldıktan sonra tekrar fırının içerisine gönderelim ve ekstradan bir dakika kadar peynirler erime gösterene dek pişirelim. İstenilen kıvama gelmiş ve peynirleri yeteri kadar erimiş olan Hamburger köftelerini düz bir tabağın içerisine alalım ve bir müddet oda ısısında bekletelim. Yeteri kadar beklettiğimiz köfteleri, hamburger ekmeklerinin içerisine dizelim ve üzerlerine arzuya göre, kıvırcık, domates dilimi, mayonez ve ketçap ekleyip servise sunum yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }