Güveçte Köfte, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan bir köfte çeşididir.
Güveçte Köfte Malzemeleri (Köftesi için)
Yarım kilo köftelik kıyma
1 adet yumurta
1 tane kuru soğan
3 diş sarımsak
4 kaşık galeta unu ya da ekmek içi
Karabiber, tuz, kimyon
Köfteleri kızartmak için sıvı yağ
Domates Sosu için
5 adet orta büyüklükte domates
1,5 çorba kaşığı salça
3 çorba kaşığı sıvı yağı
Yarım tatlı kaşığı toz şeker
Karabiber ve tuz
Üzeri için
Yeterince kaşar peyniri rendesi
Güveçte Köfte Nasıl Yapılır?
Çukur bir yoğurma kabının içine kuru soğan ve sarımsakları rendeleyin. Üzerine kıyma, ekmek içi, yumurta ve geriye kalan malzemeleri ekleyerek yarım saat kadar yoğurun. Yaklaşık 1 saat kadar buzdolabında dinlenmesi için bekletin. Dinlenen köfte harcından yumurta iriliğinde parçalar alarak avuç içinde isteğe göre şekil verin. Tüm köfteler hazırlandıktan sonra teflon tavaya bir miktar sıvı yağ koyarak ocağa alın ve hazırladığınız köfteleri kızartın. Kızarttığınız köfteleri güvece dizin.
Domates sosunu hazırlamak için ufak bir tencereye bir miktar sıvı yağ ekleyin. Üzerine rendelediğiniz domatesleri ve 1,5 kaşık salçayı ekleyerek 5 dakika kadar kavurun. Kavrulan domateslerin üzerine toz şeker, tuz ve karabiber ilave ederek 10 dakika kadar pişirin. Hazırladığınız domates sosunu güvece dizdiğiniz köftelerin üzerine eşit miktarda dökün. Son olarak köftelerin üzerine kaşar rendesi ilave ederek 200 derecelik fırında kaşarlar eriyinceye kadar pişirin. Güveçte köfte servis için hazır. Pirinç pilavı eşliğinde sıcak olarak servis yapabilirsiniz.