{ "title": "Galeta Unu", "image": "https://www.koftetarifi.gen.tr/images/galeta-unu.JPG", "date": "20.01.2024 12:48:18", "author": "İltay", "article": [ { "article": "
Galeta unu, Mutfaklarımızın vazgeçilmezi galeta unu, çeşitli kızartma yemeklerinde, köfte hazırlamada karışım malzemesi olarak, pasta ve kek yapımında kullanılmaktadır. Mutfağımızda kolayca hazırlanabilecek galeta unu, ekmek israfının da önüne geçecektir. Şöyle ki, günlük olarak soframızdan arta kalan ekmek parçalarını ve bayatlamış ekmeklerimizi bez bir torba içinde biriktirerek galeta unu yapmak çok kolay olur.

Geleneksel olarak et, tavuk, balık ve sebze gibi ürünlerde kaplama amacı ile kullanılan galeta unu, günümüzde modern endüstriyel tesislerde üretilmeye başlanmıştır. Ülkemizde de bu alanda uzmanlaşmış işletmeler bulunmaktadır. Galeta unu üretiminde öncelikle buğday unu, tuz, su, ekmek katkı maddeleri, ekmek mayası ve doğal renklendiriciler kullanılarak ekmek üretilir. Daha sonra, bu ekmek özel bir işlemden geçirilerek, kurutulur ve son olarak da değirmende öğütülür.

Galeta unu, partikül büyüklüğüne ve galeta ununun rengine göre çeşitler ayrılır. Beyaz ve açık sarıdan, koyu turuncuya kadar uzanan renk çeşitleri mevcuttur. Önemli faktörlerden biri de galeta unu il kaplanmış gıdaların kızartılması esnasında çektikleri yağ oranıdır.

Galeta ununu çoğu zaman, yemek ve poğaçalar da kullanıyoruz. Pratik yöntemlerle evde de kolaylıkla istediğimiz kadar galeta unu elde edebiliriz. Hazırladığımız galeta ununu cam bir kavanozda ağzı kapalı olarak buzdolabında saklayabiliriz. Köfte için kullanılacak ise birer kullanımlık derin dondurucuda saklanabilir.

Hava geçirgen, ağzı bağlanabilen bez bir torba içinde bayat ekmekler biriktirilir. Mutfağı uygun bir yerinde asılır ve ağzı bağlı olan bez torba, nefes alabildiği için ekmekler hem kurur hem de küflenmez. Bez torba içinde biriktirdiğiniz bayat ekmekleri bir fırın tepsisine diziniz. Fırının ayarı 160 dereceye getirilip, ekmeklerin üstü pembe renk olunca (Yaklaşık on dakika) kızartılır. Ekmek dilimleri soğuduktan sonra, havanda veya mutfak robotunda parçalanır. Kurumuş bayat ekmekler fırına koymadan doğrudan da havanda veya mutfak robotunda parçalanabilir.
" } ] }