Dalyan köfte, misafirlerinize ana yemek olarak sunabileceğiniz, oldukça farklı lezzetiyle hoşunuza gidecektir. İç malzemelerini hazırladıktan sonra, yapımı oldukça kolaylaşıyor. Şimdi dilerseniz yemeğimizin yapımına başlayalım.
Dalyan köfte malzemeleri
1 kilo az yağlı köftelik kıyma
2 adet orta boy kuru soğan
2 dilim ekmek içi
Yarım demet maydanoz
Kimyon
Kırmızı pul biber
2 diş sarımsak
Tuz
Karabiber
Dalyan köfte iç malzemeleri
2 adet yumurta
1 adet büyük boy havuç
1 su bardağı konserve bezelye
Köftenin üzerine sürmek için 1 yumurta sarısı
Dalyan köfte sos malzemeleri
2 adet orta boy domates
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
Karabiber, tuz, kekik
Dalyan köfte nasıl yapılır?
Önce köftemizi hazırlamamız gerekir. Bunun için kıymayı bir kabın içine alalım. Kuru soğanları içine rendeleyelim. Bayat ekmek içini biraz ıslatarak kıymanın içine koyalım. Maydanozu ince bir şekilde kıyalım. En son kimyon, karabiber, tuz, kırmızı pul biber ve ezilmiş sarımsakları ilave ederek malzemeyi iyice yoğuralım. Köfte içimizi dinlenmesi için buzdolabına kaldıralım. Yumurtaları ve havucu haşlayalım. Daha sonra köfteyi buzdolabından çıkararak, tepsinin içinde dikdörtgen şeklinde açalım. İçine haşlanan havucu, haşlanmış yumurtaları ve konserve bezelyeleri yerleştirelim. Sonra köfteyi malzemelerin üzerine doğru kapatalım. Köftenin kapanan kısmını alt tarafa getirerek, içini yağladığımız fırın kabının içine alalım. Fırını 220 dereceye ısıtarak, pişmesi için köftemizi içine koyalım. Üzerine yumurta sarısı sürmeyi unutmayın. 15 dakika kadar pişirdikten sonra köftenizi fırından çıkarın. Tepsinin içine saldığı suyundan üzerine gezdirerek, kurumasını önleyin. Köfteyi yeniden fırına koyarak, üzerinin kızarmasını sağlayın. Sosunu hazırlamak için domateslerin kabuklarını soyarak, zeytinyağında pişirin. İçine ezdiğiniz sarımsakları, domates salçasını, tuzu ve karabiberi ilave ederek pişirelim. Sosa bir miktar su ilave edebilirsiniz. Fırından çıkarttığınız köftenin üzerine bu sosu dökerek, dalyan köftenizi servise hazır hale getirin. Konuklarınıza sunarken köfteyi dilimlemelisiniz. Görünümü ve lezzetiyle güzel bir yemek yiyeceksiniz.