{ "title": "Çiğ Köfte Tarifi", "image": "https://www.koftetarifi.gen.tr/images/cig-kofte-tarifi.jpg", "date": "20.01.2024 16:55:08", "author": "Derim", "article": [ { "article": "Çiğ köfte her yörede farklı tariflerden oluşan ve özellikle Türkiye'de olmak üzere birçok ülkeden yaygın olan bir yemek türüdür. Günümüzde ticari amaçla da çok fazla şubesi ve markası olan çiğ köftenin kendi içerisinde birçok lezzet sırrı bulunmaktadır. Çiğ köftenin iki farklı çeşidi vardır. Birisi etli çiğ köfte, diğer ise en çok rastlanan etsiz çiğ köftedir. Günümüzde etli çiğ köftelerin satışı yasak olduğu için sadece aile içerisinde yemek mümkün iken, etsiz çiğ köftelere her yerde rastlayabilmek mümkündür. Bugün ki konumuzda etli ve etsiz çiğ köftenin tarifini sizlerle paylaşacağız.

Etli Çiğ Köfte Malzemeleri (1 Tepsi, yaklaşık 100 sıkım)
Etli Çiğ Köfte Nasıl Yapılır?

Etli çiğ köfte yapmak için ilk önce ana malzememiz olan yarım kilo çekilmiş yağsız kıymayı hazır bulundurun. Bulguru tepsiye koyun ve biraz ıslatın. Daha sonra salçayı ve diğer baharatları azar azar ekleyin ve yoğurmaya başlayın. Bir miktar ekledikten sonra iyice yoğurup kalan baharatı ekleyin. İyice yoğurduktan sonra çiğ köftenin rengi yavaşça oturacaktır. Rengi net olarak oturduktan sonra daha önceden hazırda tuttuğunuz yarım kilo kıymayı bulgura ekleyin ve yoğurmaya devam edin. Kıymanın pişmesi ve çiğ tadının ortadan kalkması için kıymayı bulgura iyice yedirin ve yoğurduktan sonra çiğ köfteyi kaldırıp tepsiye fırlatın. Bu işlemi 20 dakika hatta duruma göre daha fazla sürdürebilirsiniz. Çiğ köftenin olup olmadığını ise tadarak ölçebilir ve duruma göre yoğurma işlemine devam edebilirsiniz. Çiğ köftenin kıvamını ve tadını aldığını düşünüyorsanız son aşamaya geçmek için daha önce de dilimlenen maydanozları çiğ köfteye ekleyebilirsiniz. Yaklaşık 2 - 3 dakika kadar da maydanoz ile çiğ köfteyi yoğurup servis yapmaya başlayabilirsiniz.

Etsiz Çiğ Köfte Malzemeleri (1 Tepsi yaklaşık 70 Sıkım)
Etsiz Çiğ Köfte Nasıl Yapılır?

İlk önce maydanozlar ve soğanlar ince ince dilimlenerek bir köşede tutulmalıdır. Aynı zamanda soğanlar ve sarımsaklar rendelenmelidir. Soğanlar rendeledikten sonra püre kıvamına getirilmelidir. Daha sonra etsiz çiğ köfte yapımına başlanmalıdır. Bulgurlar ıslatılmalı ve tepsiye konulmalıdır. Biraz ıslatılan bulgurlar elde biraz yoğrulmalı ve daha önce de hazır edilen salça tepsiye eklenmelidir. Salçanın üstüne veya yanına isot, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz gibi baharatlar eklenmeli ve bulgurla birlikte yoğrulmalıdır. Bu baharatlar bulgura yedirilmeli ve belirli bir kıvama gelene kadar sertçe yoğrulmalıdır. Bu kısımdan sonra çiğ köftemize püre haline getirilen soğanlar eklenmelidir. Soğanla birlikte daha önceden hazırlanan haşlanmış patateste buraya eklenmeli ve bulgura yedirilmelidir. Yaklaşık 15 - 18 dakika arasında yoğrulma işlemi yapılmalıdır. Rengi biraz daha koyulaştırıldıktan sonra tadarak test edilmelidir. Eğer ki lezzeti oturmuş ise yeşil soğanları ve maydanozları tepsideki çiğ köfteye ekleyip 2 dakika daha yoğurun. Bu işlemden sonra çiğ köftenizi servis edebilirsiniz." } ] }