Bulgurlu köfte; sade köfte, İnegöl köfte, Tire köfte, Akçaabat köfte, vs. Birçok meşhur ve yöresel tür arasında çok bilinmese de hatırı sayılır oranda tercih edilen ve kısmen gelenekleşmiş lezzetler arasındadır. Anadolu'da özellikle bulgurun çok yetiştiği yörelerde sık sık hazırlanan bulgurlu köfte; tahmin edileceği üzere tipik köfte harcına ek olarak bulgur aromasının da eklenmesiyle elde edilen; epey lezzetli ve besleyici, buna rağmen diğer köfte tariflerinden ekstra olarak hiçbir zorluğu bulunmayan, mutlaka denemeye değer bir tariftir. Misafirlik için biraz ağır kaçma ihtimali olsa da akşam yemeklerinde ev halkına lezzetli ve doyurucu bir serviste bulunmak adına ev hanımları için çok isabetli bir seçim olacaktır. Yazının devamında da bulgurlu köfte için gerekli malzemeler ve adım adım bulgurlu köfte tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.
Bulgurlu köfte için gerekli malzemeler (3-5 kişilik)
1 adet yumurta
Yarım kilo kıyma
2 adet soğan
Bir tutam tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Yarım demet dereotu
4 yemek kaşığı bulgur
2 tatlı kaşığı salça
Bir tutam karabiber
Bulgurlu köfte tarifi nasıl yapılır?
Gereken malzemeler temin edildikten sonra bulgurlu köfte tarifine başlanabilir. Her köfte tarifinde olduğu gibi bulgurlu köfte tarifinde de malzemeler karıştırılıp bir harç elde edilecek; daha sonra bu harca istenen şekil verilecek, pişirilecek ve sonunda istenen tat elde edilecektir.
Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin bulgurlu köfte tarifi için uygun hale sokulması gereklidir. Bunun için; yarım kilo kıyma bulgurlu köfte tarifine başlamadan bir süre öncesinden mutlaka dinlendirilmelidir. 2 adet soğan da çöplerinden ve gereksiz kısımlarından ayrıldıktan sonra yıkanmalı ve küp-küp doğranmalıdır. Yarım demet dereotu da güzelce yıkandıktan sonra çok ince parçalara dilimlenmelidir. Diğer malzemelerinde yakınlarda tutulması yeterlidir Ayrıca; yoğurmaya uygun bir kap, kızartmalık bir tava ve bir tencerenin şimdiden hazır edilmesi faydalı olacaktır.
Hazırlıklar tamamlandıktan sonra bulgurlu köfte tarifinin ilk adımı uygulanır. Önceden temin edilen yoğurma kabına yarım kilo kıyma konur. Üzerine de 1 adet yumurta kırılır ve küp-küp doğranmış soğanlar eklenir ve yoğurma işlemine başlanır. Bu malzemeler yeterince karıştıktan sonra dilimlenmiş olan dereotu da kaba dökülür ve yoğurma işlemine devam edilir. Ardından 4 yemek kaşığı bulgur da eklenir ve bir süre daha yoğrulur. Son olarak sırası fark etmeksizin tuz ve tüm baharatlar da bulgurlu köfteye eklenir ve yoğurma işlemi tamamlanır.
Bulgurlu köfte tarifinin bu adımında; hazırlanan bulgurlu köfte harcından istenen şekilde ve büyüklükte parçalar koparılır. Kızartma işlemi için ayrılan tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ dökülür ve kızartılır. Ardından bulgurlu köfteler de bu tavaya dizilerek iki yüzleri de kızartılır. Bulgurlu köfteler yeterince kızardıktan sonra tavadan alınır ve önceden ayarlanmış olan tencereye dizilir.
Son adım olarak bulgurlu köftenin üzerine suda ezilmiş 2 tatlı kaşığı salça ve 2 su bardağı kadar ılık su eklenir ve ocakta pişirme işlemi yapılır.
Bulgurlu köfteler piştikten sonra ılımaları beklenir ve servisi yapılır.