{ "title": "Adıyaman Çiğ Köfte", "image": "https://www.koftetarifi.gen.tr/images/adiyaman-cigkofte.gif", "date": "20.01.2024 15:58:26", "author": "Aykutalp", "article": [ { "article": "
Adıyaman Çiğ Köfte, Adıyaman yöresine ait olan meşhur köftesini tatmak için Adıyaman'a kadar gitmenize hiç gerek yok. Bu leziz çiğ köfteyi sizlerde evlerinizde rahatlıkla hazırlayarak dostlarınıza ve sevdiklerinize leziz ve muhteşem bir çiğ köfte ziyafeti sunabilirsiniz. Hazırlayan elleriniz sağ olsun dileklerimle.

Adıyaman Çiğ Köfte İçin Gerekli Malzemeleri
Adıyaman Çiğ Köfte Nasıl Yapılır?

Adıyaman çiğ köfte hazırlığımıza ilk olarak uygun bir kabın içine 4 çorba kaşığı isotu ilave ederek üzerine yarım su bardağı zeytinyağı ekledikten sonra karıştırarak bir kenarda bekletelim. Ardından kuru soğan ve sarımsakların kabuklarını soyup ince ince kıyarak doğrayalım. Bir bağ yeşil soğan ve maydanozu bol suda yıkayarak incecik doğrayalım.

Tüm yeşiller doğrandıktan sonra çiğ köfte tepsimizin bir kenarına köftelik bulguru, tepsinin ortasına çiğ köftelik kıyma, doğranmış soğan ve sarımsağı ilave edelim. Çiğ köftemizin hazırlanmış diğer malzemelerini de tepsimizin kenarlarına koyarak çiğ köftemizi yoğurmaya başlayalım. Yoğurma işlemine öncelikle kıyma, soğan ve sarımsağı karıştırarak iyice yoğuralım. Daha sonra kıyılmış maydanoz ve yeşil soğan dışında diğer malzemeleri yoğrulmuş kıymaya ilave edip karıştırarak harmanlayalım. Baharatlarla harmanlanan kıymaya artık bulguru da ekleyerek avuç içimizde sıkarak ve iyice bastırarak yoğurma işlemine devam edelim.

Yarım saat kadar yoğrulan ve ufalanmaya başlayan çiğ köftemize artık 1 çay bardağı kadar suyu elimizle serpiştirerek yoğurmaya devam edelim. Çiğ köfte verilen suyu çektikten sonra üzerine daha önce beklemeye bıraktığımız isot, zeytinyağı karışımını çiğ köftemizin üzerine dökerek 15-20 dakika daha çiğ köfte tepsiyi tutarak yapışıncaya kadar yoğuralım. İstediğimiz kıvama gelen çiğ köfteye maydanoz ve yeşil soğanları da ekleyerek birkaç dakika daha yoğurarak çiğ köfteyi tepside toplayalım. Çiğ köftemiz artık hazır küçük parçalar kopartarak parmak arasında sıkarak tabanına marul yaprakları döşenmiş servis tabağına dizerek servise sunalım.

Afiyet olsun.

Püf Noktası

Adıyaman yöresine ait olan çiğ köftenin püf noktasının en önemlisi köfte için seçilen ettir. Köftelik etin özenle seçilmesi gereklidir. Halk arasında kara et diye tabir edilen yağsız ve tüm sinirlerinden tamamen temizlenmiş olması gerekmektedir. İstenilen özellikte olan eti kendinizde robot yardımıyla çekebilirsiniz. Veya kasabınıza akşamdan sipariş vererek ertesi gün temizlenmiş kıyma makinesinde ilk sizin etinizi çekerek hazırlatabilirsiniz. Adıyaman çiğ köftesinde ikinci püf nokta ise kullanılan kırmızı pul biber veya tercihe göre isottur. Kullanılacak isot veya pul biberin eski yani fazla bekleyerek kokusu ağırlaşarak değişime uğramaması gerekir. Aksi halde kullanılan biber köftenin tadını bozar. Çiğ köfte için kullanılacak bulgurda elde edilecek lezzet açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle köfte için hazırlanan en ince bulgur tercih edilmelidir.
" } ] }